Kombi bakımı, kombili evlerde yaşayanların düzenli olarak yaptırması gereken işlemler arasında bulunuyor. Kombilerin olası arızalar vermesini engelleyen sadece kış aylarında değil tüm yıl boyunca daha etkili bir performans sergilemesini sağlayan bakım işlemleri, çeşitli teknik problemlerin erkenden tespit edilmesini sağlayarak kombilerde maddi hasar oluşmasının önüne geçiyor. Beklemediğiniz anlarda arıza oluşmasının ve kış aylarında soğukta kalmanın önüne geçen kombi bakımı, yalnızca 20-30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanabiliyor.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombi bakımı; mekanizma olarak kullanılan tüm parçalarda yani kombi gövdesinde, sistemi çalıştıran mekanik parçalarda, borularda ve peteklerde herhangi bir teknik sorun olup olmadığının kontrol edilmesi işlemini kapsar. Kombi bakımında elektrik aksamı ve basınç seviyesinin kontrol edilmesi için çeşitli cihazlar kullanılır.

Eğer basit bir bakım takip işlemi yapmak isterseniz, kombinin çıkardığı ses seviyesini ölçebilir, kombi gövdesindeki manometre kadranında yazan basınç seviyesini takip edebilirsiniz. Ancak tavsiyemiz her yıl düzenli olarak genel bir bakım yaptırmanızdır. Bu sayede kombinizde arıza oluşturabilecek durumların önceden tespiti ve yakıt tüketiminin azalması söz konusudur.

Kombi Bakımı, Kombi Tesisatı

Ne Zaman Kombi Bakımı Yaptırmalıyım?

Kombi bakımı denilince akla gelen ilk sorular arasında “Kombi bakımı ne zaman yapılmalı?” ve “Kombi bakımı kaç yılda bir yapılır?” yer alıyor. Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor. Bu nedenle kombi bakımının kış ayından önce yapılması, havalar soğuduğunda kombinin direkt çalıştırılmasını sağlıyor.

Bakım işlemlerinin daha erken yapılması, yaz boyunca oluşabilecek problemlerin giderilemeyeceği anlamına geldiği için yeni sorunlarla karşılaşılmasına da neden olabiliyor. Bu sebeple kombi bakımı için ideal sürenin cihazı rutin şekilde kullanmaya başlamadan 2 ila 3 hafta öncesi olduğu belirtiliyor.

Kombilerin Yıllık Bakımı Nasıl Yapılır?


“Yoğuşmalı kombi bakımı nasıl yapılır?” ve “Kombi bakımı ne kadar?” soruları, pek çok kombi kullanıcısı tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında. Yoğuşmalı kombilerin bakım işlemlerinde baca temizliği, filtre temizliği, ateşleyici başlık kontrolü, basınç kontrolü ve petek kontrolü gibi işlemler uygulanıyor ve bu sayede kombinin genel performansı tüm detaylarıyla değerlendiriliyor.

Kombi bakımı fiyatları ise yapılan işleme göre değişiklik gösteriyor. Kombide herhangi bir arıza ya da değişmesi gereken bir parça tespit edilmemesi durumunda bakım için standart ücretlendirme yapılır.

Kombi Bakımında Neler Yapılıyor?

Kombili evde oturan pek çok kişi, “Evde kombi bakımı nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arıyor. Bu işlemler esnasında ilk olarak kombinin basınç seviyesini kontrol etmeniz düşük ya da yüksek basınç tespit etmeniz durumunda ise müdahalede bulunmanız öneriliyor. Pek çok kombi modeli, ağırlıklı olarak 1 ila 2 bar arasındaki basınçta güvenle çalışır. Tavsiye edilen basınç değeri ise pek çok kombi modeli için 1,5 bar düzeyindedir. Basıncın bu değerler arasında olmaması, kombileri olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Kombi bakım takibini yaparken düşük ya da yüksek basınçla karşılaşırsanız basıncı sizde ayarlayabilirsiniz. Düşük basıncı yükseltmek için kombinin alt bölümünde yer alan su vanasını açmanız, basıncın aniden yükselmemesi için bu işlemi yavaş yavaş uygulamanız ve basınç değeri 1,5 ila 2 bar arasına yükselene kadar işleme devam etmeniz gerekiyor. Yüksek basıncı düşürmek için ise sisteme bağlı herhangi bir peteğin tahliye müşrünü kullanmak ya da ana tahliye vanasını açmak yeterli olacaktır. Nasıl yapılacağı ile ilgili Youtube üzerinde çeşitli videolara ulaşmanız mümkün.

Kombi Bakımı Gerekli Midir? Yapılmazsa Ne Olur?

Yeni alınmış kombiler, uzun süre herhangi bir performans kaybı yaşamadan çalışabiliyor. Uzmanlara göre kombi yenide olsa yıllık rutin bakım işlemlerini yaptırmakta büyük fayda vardır. Rutin bakım işlemleri yapılmazsa kombi içindeki parçalar beklemediğiniz anlarda çeşitli zararlar görüp daha büyük maddi kayıplar yaşamanıza yol açabilir.